Cliënt
Zen.nl
Gebruikte Technieken
3D Animatie, Compositing, Grading, Sound Design

Deze animatie is als een poppenkast opgebouwd, een opeenstapeling van momentopnames. Uit het leven van een heel gewoon karakter waar wellicht elk persoon zich aan kan relateren. Hij doet zijn ding en is helemaal gegrepen door zijn leven. Bovendien mediteert hij met regelmaat, is dus tevreden met hoe zijn leven loopt. Hier is bewust geen gebruik gemaakt van een toelichting omdat ik het belangrijk vind dat de kijker zichzelf ziet in het karakter en zo zijn eigen bubbels gaat projecteren. Iedereen heeft zijn uitdagingen in het leven en iedereen heeft de keus om deze ook aan te gaan. De verlangens om dat te doen is een goede eerste stap en zenmeditatie is een goede tool.

De gehele animatie staat de bubbel en puntjes theorie centraal. Aangezien dit een heel basaal thema is bij het beoefenen van zen en erg makkelijk te begrijpen voor de beginner. Tijdens de introductie scène maakt de kijker kennis met een beeldende versie hiervan. Allerlei negatieve bubbels vullen het hoofd tot er bijna geen plek meer is. Dit heeft een zeer negatief effect op onze geestelijke gesteldheid. Tot we gaan mediteren en de bubbels eindelijk vrij kunnen komen.

Maar zelfs in een enkele dag kunnen er al heel veel bubbels bij komen en dat is waar de volgende scène op verder gaat. Situaties thuis, in het verkeer en op het werk kunnen er allemaal voor zorgen dat ons hoofd steeds voller raakt. Tevens is het personage een ervaren zen beoefenaar en weet hij op elk moment bij de meest actuele bubbel te zijn. Hij doet alles met aandacht.

Om in die mindset te kunnen blijven moet hij met regelmaat mediteren. Gedurende de dag wordt zijn beeld steeds minder helder en vertroebeld het zelfs een beetje. Daarom gaat hij voor het slapen nog even mediteren. Dit doet hij in de zendo van zen.nl in Ede zodat hij daarna met een helder hoofd kan slapen.